Welk gereedschap heb je eigenlijk niet nodig?

Gereedschap

Als je net begint met klussen, kan het verleidelijk zijn om meteen al het gereedschap te kopen dat je tegenkomt. Maar in werkelijkheid heb je lang niet alles nodig om aan de slag te gaan. Sterker nog, sommige gereedschappen zijn eigenlijk meer luxe dan noodzaak. In dit artikel gaan we kijken naar welk gereedschap je eigenlijk niet nodig hebt als beginner.

Welk gereedschap heb je eigenlijk niet nodig?

  1. Dure elektrische gereedschappen Als je net begint met klussen, is het niet nodig om meteen te investeren in duur elektrisch gereedschap. Hoewel deze gereedschappen zeker hun voordelen hebben, kun je als beginner ook prima uit de voeten met handgereedschap. Dit is bovendien een stuk goedkoper en vereist geen stopcontact.
  2. Heel veel schroevendraaiers Het is handig om een paar schroevendraaiers in verschillende maten en types te hebben, maar je hebt er echt geen tientallen nodig. Als je af en toe een schroefje moet aandraaien, kun je prima uit de voeten met een paar basis schroevendraaiers.
  3. Inbussleutels in alle maten Inbussleutels zijn handig, maar het is niet nodig om ze in alle maten te hebben. De meeste klussen kun je met een setje inbussleutels met de meest voorkomende maten wel klaren.
  4. Een hele collectie zagen Er zijn verschillende soorten zagen, maar als beginner heb je ze niet allemaal nodig. Met een handzaag en een decoupeerzaag kun je al veel klussen uitvoeren. Een cirkelzaag of invalzaag is bijvoorbeeld handig als je veel plaatmateriaal moet zagen, maar voor veel klussen is het niet nodig.
  5. Te veel tangen Tangen zijn handig, maar je hebt niet alle soorten nodig. Als je een goede combinatietang en een kniptang hebt, kun je de meeste klussen wel klaren.
  6. Een luchtcompressor Een luchtcompressor is handig als je veel met pneumatisch gereedschap werkt, maar als beginner heb je dit niet nodig. Het is een duur apparaat en je kunt prima uit de voeten met handgereedschap.
  7. Een werkbank met bankschroef Een werkbank met bankschroef is handig, maar niet noodzakelijk als beginner. Je kunt ook prima aan de slag op de keukentafel of een zaagbok. Als je later meer wilt klussen, kun je altijd nog investeren in een werkbank.
  8. Een krachtige boormachine Een krachtige boormachine is handig als je veel in beton of andere harde materialen moet boren, maar voor de meeste klussen is een eenvoudige boormachine prima geschikt. Je hebt als beginner geen boormachine nodig met een groot vermogen.
  9. Een laserwaterpas Een laserwaterpas is handig, maar niet noodzakelijk als beginner. Met een normale waterpas kom je ook al een heel eind.
  10. Een uitgebreide set beitels Beitels zijn handig, maar je hebt niet alle soorten nodig. Als beginner kun je prima uit de voeten Beitels zijn handig om bijvoorbeeld houten oppervlaktes te bewerken, maar je hebt niet alle soorten beitels nodig als beginner. Je kunt prima beginnen met een setje van drie beitels: een rechte, een gebogen en een V-vormige beitel. Hiermee kun je al veel klussen uitvoeren en later kun je altijd nog investeren in meer gespecialiseerde beitels als je dat nodig hebt.

Het is belangrijk om te onthouden dat je niet per se al het gereedschap nodig hebt om te kunnen klussen. Het belangrijkste is dat je de basisgereedschappen hebt die je nodig hebt voor de klus die je gaat uitvoeren. Als je later meer ervaring hebt en je meer gaat specialiseren, kun je altijd nog investeren in extra gereedschap. Op die manier bouw je je gereedschapskist langzaam maar zeker uit en voorkom je dat je onnodig geld uitgeeft aan gereedschap dat je eigenlijk niet nodig hebt.

Welk gereedschap heb je eigenlijk niet nodig?
Schuiven naar boven